Rok 2019

Valná hromada 2019

vh 1 2019

23. valná hromada Nihonto kenkyukai se uskutečnila v sobotu 14.12.2019, tradičně v Muzeu policie ČR. Na úvod Tomáš Suk zhodnotil letošní rok a fotografiemi připomenul jednotlivé akce. Jako počin roku lze vyzvednout tištěný katalog výstavy mečových záštit, který prezentuje exponáty z letošní výstavy, zrealizované Jakubem Zemanem a Tomášem Sukem v Informačním centru Japonské ambasády. Katalog lze zakoupit na sekretariátu Česko-japonské společnosti. V následující přednášce uvedl Bohumil Planka široké téma ke studiu kovacích a kalících známek na japonských čepelích, jednak v metalografickém kontextu a také zmínil deset faktorů majících vliv na výskyt a výraznost hataraki a barvy oceli podle brusiče mečů, pana Masaru Kawai. Následovala poutavá přednáška Jakuba Zemana o mečových záštitách typu Nanban, na niž navázala volná prohlídka impozantní sbírky mečových záštit, několika mečů a dalších japonských zbraní. Program obohatila výstavka výrobků našeho zasloužilého člena Aleše Leszczuka (ARESHI-mei). Čajový spolek nabízel několik druhů japonských čajů a cukroví wagashi. Na závěr obdržel Jakub Zeman z rukou předsedy diplom čestného člena Nihonto kenkyukai.

vh 2 2019vh 3 2019vh 4 2019vh 5 2019vh 6 2019vh 7 2019vh 8 2019vh 9 2019vh 10 2019vh 11 2019vh 12 2019katalog W

• 20 let Nihonto Kenkyukai +

20 let Společnosti pro studium japonského meče - Nihontó Kenkyukai. Číst dál...
  • 15 let Nihonto Kenkyukai +