20 let Nihonto Kenkyukai

20th anniversary

20th anniversary 1996-2016
20 Years of Nihonto Kenkyukai

20th anniversary

Přesně 13. února 2016 uplynul 20. rok existence Nihonto Kenkyukai, odborné sekce Česko-japonské společnosti. Dvacet let je prakticky doba jedné ganerační obměny a lze si dovolit i malé bilancování. Nebudeme se vracet k historii sekce. Tu naleznete ve dvou samostatných článcích na našem webu: 10 let Nihonto Kenkyukai:

(http://nihonto.japan.cz/domu/33-zakladni-informace/40-10-let-spolecnosti)

a 15 let Nihonto Kenkyukai:

(http://nihonto.japan.cz/domu/33-zakladni-informace/25-15-let-spolecnosti).

V roce 2015 uplynulo 25 let novodobé Česko-japonské společnosti (dále jen ČJSpol.). I ta prošla svým vývojem a dnes je podle novely OZ spolkem.

Sekce japonského meče vždy respektovala principy mateřského spolku, jako jsou veřejnost, transparentnost, vstřícnost, slušnost a potřebná asertivita, a jeho cíle: vytváření spolkového prostoru pro nekomerční aktivity svých členů a šíření informací o japonských reáliích a kultuře směrem k široké veřejnosti. Podrobné informace o ČJSpol. naleznete zde:

http://nihonto.japan.cz/cesko-japonska-spolecnost.

Svůj program sekce koordinuje s oficiálními aktivitami ČJSpol., na nichž se aktivně podílí. Za dvacet let se významně změnila celá veřejnost a odborné informace o japonském meči, které byly na počátku devadesátých let minulého století téměř nedostupné, si dnes může každý „vygooglovat“ na internetu a výroby meče se může člověk kdykoliv zúčastnit v „přímém přenosu“ na videu. Pro povrchní seznámení to určitě postačí. Hlubší proniknutí do tématu je však velice náročné (na čas i na finance) a v moderní hektické současnosti může oslovit jen ojedinělé fandy. To se posledních šest let odráží mimo jiné i v naší členské základně (viz graf, počty členů v průběhu let 1996-2016).

NK 1996 2016 w

Je zřejmé, že Nihonto Kenkyukai splnila svoji historickou úlohu a zejména v devadesátých létech zásadním způsobem přispěla k rozvoji lepšího povědomí o japonském meči a o japonské kultuře v širším kontextu. Vytvořila významnou platformu pro pravidelná setkávání a odborný růst pro mnohé, tehdy začínající, výrobce replik mečů a sběratele, dnešní uznávané odborníky a pro pokročilé studenty bojových umění. Vlastní publikační výstupy, stovky přednášek po republice, specializované workshopy a semináře, pomoc s identifikací mečů soukromým sběratelům a muzeím, podíl na prevenci kriminality v oblasti uměleckých předmětů, výstavy mečů, a další veřejné aktivity a prezentace, jako kupříkladu slavnosti mečů Katana matsuri, dokládají dvacet let intenzivní práce relativně malého kolektivu nejaktivnějších členů, který prošel etapami svého vývoje (významné osobnosti jsou zmíněny v článcích o 10. a 15. výročí Nihontó Kenkyukai), za vydatné odborné pomoci našich zahraničních učitelů, zejména z Japonska, a společenské podpory Japonské ambasády, zejména pracovníků kulturně informačního centra. Současní mladí členové jsou příslibem pokračování tradice a přinášejí sebou aktivity na nových platformách a formátech jako je například facebook.

U příležitosti našich kulatin bychom rádi poděkovali za dlouhodobou přízeň našim Čestným členů, ke kterým patří paní Věra Čáslavská, paní Watanabe Atsuko a paní Kawasumi Darja, pánové Tanobe Michihiro, Watanabe Takayuki, Onoda Isao, Mutó Hideaki, So Masachika, Mishina Kenji, Harry Watson, Clive Sinclaire, Kurokawa Seikichi, Kishida Tsutomu, Luboš Pokorný, Petr Geisler, Jan Sýkora a Josef Dolejší.

Aktivity sekce budou pokračovat ve stávajících dimenzích: Pro veřejnost – přednášky, výstavy a prezentace, součinnost při kulturních a společenských akcích s ČJSp. Řádní členové Nihonto Kenkyukai – stejný rozsah aktivit jako dosud, pravidelná setkávání, semináře, plus možnosti dynamické komunikace prostřednictvím webstránky (stahování Zpravodaje a studijních podkladů). Pokročilí studenti japonského meče a badatelé – vyšší stupeň členství v sekci meče, zaměřený na vyspělé studenty.

Výročí oslavíme vydáním speciálního čísla spolkového časopisu KOKORO-2016. Kolega Bílek připravil pro vážné zájemce (i bývalé členy) vyjímečnou nabídku tmavomodré/černé mikiny a trička s krátkými rukávy, na nichž je vyšito naše logo, na jehož vzniku se v roce 1996 podílel japanolog a kaligraf pan Petr Geisler (°1949-†2009). Podrobnosti o nabídce Vám pošleme na vyžádání.

mikina 2016w