Katana Matsuri 2020

 

V neděli 6.9.2020 se v  Muzeu Policie ČR, pod taktovkou Tomáše Suka, uskutečnil již 5. ročník Slavnosti mečů – Katana Matsuri. Akce byla pojata široce a nabídla návštěvníkům program z oblasti japonského meče i japonské kultury obecně. Katana Matsuri 2020 byla akreditována v projektu „100. výročí vztahů mezi Japonskem a Českou republikou“, pořádaném Velvyslanectvím Japonska v ČR.

..

Program zahrnoval:

  • Ukázky bojových umění používající meč (nejen japonský, ale i čínský a evropské šermířské školy);
  • Tematické přednášky k japonskému meči;
  • Výstavku japonských mečů a příslušenství;
  • Bohatý doprovodný program (workshopy origami a kaligrafie, výstavku tušové malby, ochutnávky čaje a japonského cukroví wagashi).

V audiovizuálním sále muzea proběhlo deset ukázek bojových umění. Představena byla japonská bojová umění iaido (oddíl Shinbukan Praha), kendo (oddíl Kacubó Kenrikai), battojutsu (škola Nakagawa ryu), kenjutsu (škola Aikido Kenkyukai Praha), naginatajutsu (škola Naginata Gorenkai) a ninjutsu (škola Bujinkan dojo Prague). Byly předvedeny tři styly evropského šermu zahrnující kord, fleret a boj bodákem, dále lukostřelba, boj holí a mnoho dalšího (oddíly S.E.B.U., Ars Dimicatoria a Manus Regis). Skvělé tři ukázky čínského bojového umění taiji předvedla mistryně Martina Slabá (beze zbraně, meč a vějíř). Ukázky realizovaly přední české osobnosti, držitelé vysokých učitelských stupňů, mistři Evropy a vítězové světových soutěží.

Připraveno bylo pět odborných přednášek:
J. Zeman hovořil o období mongolských invazí do Japonska ve 13. století.
T. Berger mluvil o japonském šermu kendo a iaido.
Členové SPBU přiblížili historii japonských válečníků samurajů a ninjů.
M. Králík se věnoval etiketě a údržbě japonského meče.
B. Planka poukázal na základní pravidla v posuzování originality/pravosti japonského meče.
Blok přednášek uzavřela první veřejná projekce krátkého studentského filmu „Meč vycházejícího slunce“ režiséra P. Holuba, pojednávajícího o známém českém mečíři P. Bolfovi.

Rozsáhlý doprovodný program zahrnoval tušové malby D. Renčové, oblékání kimon a výstavní stánek s replikami mečů firmy ChladnéZbraně.eu. Kovář M. Svátek přispěl ukázkou svých damaškových nožů. Ženský půvab do akce vnesla Ajna Kenning svým vystoupením japonského tance Nihon buyo. O chuťové buňky návštěvníků se starala restaurace Miyabi se svou japonskou kuchyní a na sladkosti wagashi se stála fronta u stánku Japonské Domácí cukrárny (K. Poskočilová). Členové Klubu Čajovna nabízeli návštěvníkům tradiční i moderní japonské čaje. Stánek ČJS prezentoval vlastní publikační řadu, propagující japonskou kulturu v ČR

Nemohla chybět výstavka japonských originálů, připravená členy Nihonto Kenkyukai.
K vidění bylo hned několik mečů s tzv. tameshi mei – přípisem dosvědčujícím provedení zkoušky sekem, tameshigiri. Vystaveno bylo několik krátkých čepelí včetně drobné genpuku-gatana (obřadního mečíku pro samurajské chlapce).
Zájem budila kolekce mečového příslušenství, obsahující mečové záštity tsuba a další díly soupravy meče (kogai, kozuka, kogatana a menuki). Velkou zajímavostí byl svitek ze 17. stol. Menkyo, dokládající generační předání umění školy Muso Kenshin Ryu, s otiskem rukou mistra.

Akce se i přes stávající proti-epidemiologická opatření zúčastnilo téměř 800 návštěvníků (s monitorovanou maximální účastí 500 osob v jeden okamžik). Na organizaci a realizaci Katana Matsuri 2020 se podílelo téměř 110 osob a 25 subjektů.