O-dachi KANETSUGU

 

 

O-DACHI Kimura Kanetsugu 木村兼嗣

Hawatari – 130cm, Sori – 4.7cm, Weight – 3kg

Omote mei: MOTTE JIKA SEITETSU KITAERU KORE – HIGO no KUNI YATSUSHIRO JU KANETSUGU KINSAKU

Ura mei: NORIMITSU HORU KORE HEISEI 15 NEN 8 GATSU KICHI JITSU

Komentář mečíře Kimura Kanetsugu: toto je největší meč, jaký jsem kdy vyrobil a spotřeboval jsem při tom materiál jako na 6 mečů katana. Největším problémem je opalování povrchu při vysoké teplotě kování, kdy velmi ubývá materiál. Větší meč ztrácí materiál rychleji, takže je obtížné ve finále dosáhnout plánované hmotnosti čepele. Kalení čepele, která je třikrát těžší než běžná katana a má délku 130 cm, je velmi namáhavá práce jak fyzicky, tak mentálně. Málem jsem při kalení vypustil duši a zkolaboval. Nezapomenu, jak jsem byl šťastný a spokojený, když se při základním brusu objevil nádherný hamon. Pocítil jsem zadostiučinění, že se vynaložené úsilí vyplatilo. Ukázalo se, že čepel nemá žádné vady kizu a hamon typu choji svědčí o perfektním zakalení. Dotatečně pak precizní horimono, rytina draka, uměleckou hodnotu čepele ještě umocnila. Tento meč je to nejlepší, co se mi v dosavadní praxi povedlo.

(report by ©Tom KISHIDA – Tokyo)

KATANA – utsushi Minamoto Kiyomaro, mei: HIGO KUNI JU AKAMATSU TARO KANETSUGU SAKU – HEISEI 6 NEN 12 GATSU KICHIJITSU (December 1994)

Hawatari – 75.8cm, Sori – 2.2cm, motohaba – 3.6cm, sakihaba – 3.06cm, motokasane – 0.63cm

Jitetsu: ko-itame well grained with ji-nie / Hamon: niedeki gunome-midare with ashi, sunagashi and kinsuji / O-kissaki and boshi of midare-komi / Bo-hi both sides. 

 

KIMURA AKAMATSU TARO KUMAMOTO

Mečířskou školu Kimura Token vede KIMURA KANETSUGU 兼嗣. Rodinnou dílnu Kimura tvoří dvě generace mečířů a produkují na ostrově Kyushu, v provincii Kumamoto (země medvědů) kvalitní meče, také ve stylu školy Kiyomaro. V tomto regionu navazují na dlouhou tradici [Kimura Kaneshige 1914]. Šest rodinných příslušníků zahrnuje obě řemesla, mečíře katanakaji i brusiče mečů togishi. Vyvinuli svůj vlastní styl s kvalitním a utaženým ko-itame hada. K výrobě používají tamahagane z místní suroviny, železitého písku.

 

 Více podrobností: http://www.users.on.net/~coxm/?page=Kimura#top