Hovory 1-2021

Jelikož vládní nařízení stále neumožňují fyzické setkávání, Hovory o meči pokračují formou on-line. V novém roce jsme se poprvé setkali na platformě Google Meet dne 17. 1. 2021.

První Hovory bývají zpravidla věnovány semináři Etikety, údržby a manipulace s mečem. Praktický seminář není možný a proto jsme zvolili jiné důležité téma „Certifikáty, posudky a dokumenty k Nihonto“.

Toto téma je významné jak pro studenty japonského meče, tak pro sběratele, zejména pokud si hodlají originální meč koupit.

V úvodní přednášce byla vysvětlena základní idea mečových dokumentů (proč a jak vznikají) a představeny hlavní organizace zajišťující certifikaci japonského meče (MoE, NBTHK, NTHK, NTB, NTK). Byl popsán obsah jednotlivých dokumentů a jejich druhy. Dále byly zmíněny certifikáty významných odborníků, hodnocení mečířů, sayagaki, hakogaki a známý dokument toroskuho (zbrojní pas meče, který nijak nepotvrzuje jeho pravost ani kvalitu). Na závěr byly nastíněny otázky padělání certifikátů a další možná nebezpečí při nákupu meče. Téma lze pojmout i šířeji a zahrnout například dokumenty, které vznikají při zápisu nových mečů Shingendaito do japonské evidence zbraní a disponují podrobným popisem meče. Anebo identifikační formuláře při kantei, které v Japonsku jednotlivé lokální, studijní kluby modifikují podle svých zvyklostí. Pokusíme se téma zpracovat do samostatného článku. 

Po krátké diskusi, a doplnění informací ze strany účastníků, následovalo „on-line kantei“, připravené pokročilými čelny NK. Prezenace obsahovala:

  • 2x kozuku stylu Goto,
  • Fuchi Goto Seijo,
  • Menuki Goto Denjo,
  • Tachiobdobí Kamakura mistra Kunitsugua úrovně Juyo Token.

On-line setkání se průbězně zúčastnilo cca 20 osob, což dokazuje životaschopnost této formy přednášek a motivuje nás k dalšímu zlepšování.

T. Suk