Badatelská návštěva v Moravské galerii v Brně

V pátek 5. 4. podniklo 8 členů NK společnou badatelskou výpravu do Moravská galerie v Brně s cílem studia tamní rozsáhlé sbírky předmětů souvisejících s japonskými meči. Celkem galerie disponuje úctyhodnou kolekcí 333 exponátů z oboru našeho zájmu.

Naprostá většina předmětů v souboru jsou záštity tsuby, které velmi dobře dokládají zejména produkci v pozdním období Edo a období Meiji. Mezi záštitami se nacházejí i opravdu cenné kusy od věhlasných mistrů a škol (například škola Goto, Yoshioka, Soten, Nara, …) a rarity jako například Echizen Kinai tsuba provedená v shakudo, nebo signovaná ginzogan mei tsuba Yoshiro.

Velmi rozsáhlá je také kolekce kozuk, které stejně tak reflektují spíše pozdní období Edo. Zde dominoval styl rodiny Goto používající především materiál shakudo s nanako, ale nacházejí se zde i méně obvyklé formy používající například shibuichi, železo či mosaz.

V souboru je k nalezení také několik skvělých fuchi a kashira, přičemž některé jsou signované. Za pozornost jistě stojí například párové součástky s motivem vln od rodiny Omori, pro kterou je tento motiv zcela typický a dovedený k dokonalosti.

Z mečů disponuje galerie 5 exempláři. Jde o tachi, katanu, wakizashi (sunnobi tanto) a dvě tanto. Vzhledem k tomu, že šlo o badatelskou návštěvu, tak jsme se nepouštěli do rozebírání mečů, které nebyly v rozvolněných soupravách. Proto nám až na dvě čepele zůstaly řapy a případné signatury skryty.

Z hlediska koshirae je nejzajímavějším kusem tanto v provedení shippo (japonského Cloisonné). Součástky provedené v tomto náročném stylu jsou mezi sběrateli poměrně vzácné. V tomto případě šlo o celé příslušenství v jednotném stylu na podkladu oranžového shippo (saya, tsuba, tsuka, fuchi, kashira a kurikata), což je velmi ojedinělé. Navíc ústředním motivem celého příslušenství byly pavlovnie a fénix, přičemž tyto znaky jsou tradičně spojovány s císařskou rodinou. Vzhledem k opravdu vysoké kvalitě provedení je možné, že se jednalo o tanto přímo související s japonskou císařskou rodinou (například se mohlo jednat o dar).

Další meč ve stylu sunnobi tanto je proveden v masivním tvaru shobu zukuri (na hraně s variantou, které se říká Naginata-naoshi zukuri). Tento styl připomíná tvar čepele, který by vznikl při speciálním „zkrácení“ čepele naginata na velikost wakizashi. Jedná se shinshinto meč od mečíře Suifu Norikatsu (Tokkatsu) (jeho popis bude umístěn pro členy zde).

Velmi si vážíme této možnosti přímého studia a děkujeme vedení Moravské galerie za ochotu. Velké poděkovaní patří správkyni sbírek paní Trčálkové a slečně Haruce za odborný výklad a spolupráci.

Všichni členové výpravy se shodli, že nás zejména potěšil velmi dobrý stav sbírkových předmětů a jejich nadprůměrná kvalita.



Děkujeme a těšíme se na další spolupráci v budoucnu.

Další sdílení, kopírování či další reprodukování zde umístěných obrázků je z důvodu smluvních podmínek Moravské galerie zakázáno.