Přednáška a workshop „koroze“ 2024

Dne 30. 6. byla připravena přednáška a workshop zaměřený na téma restaurování kovů na záštitách. Hlavním tématem byl popis druhů koroze, který se na záštitách objevuje, způsoby reakcí v různých situacích a kombinacích, jejich vývoj a především jaké druhy korozních jevů je vhodné odstraňovat a jaký způsob použít. Následoval řízený workshop při, při kterém si účastníci mohli vyzkoušet postup mechanické odstraňování rzi na připravených vzorcích železa se zachováním původní patiny.

Role přednášejícího a instruktora se ujal David Kraček, který patří k předním českým sběratelům a badatelům v oblasti japonským mečových záštit.

Motem celého setkání byla jednoduchá ale velmi důležitá myšlenka:

Předměty jako jsou japonské meči či tsuby jsou stovky let staré. Za tu dobu se o ně staraly desítky lidí a díky nim máme dnes možnost tyto předměty studovat a obdivovat. Proto jsme z hlediska daného předmětu jen jedním z mnoha jejich opečovávatelů v průběhu času a měli bychom se proto snažit, aby dané předměty „ve zdraví“ přečkaly pro další generace. Ideálně bychom se měli pokusit, abychom je dalším generacím poskytnuli v ještě lepším stavu, než při naší akvizici. – To znamená zejména provádět pravidelnou údržbu a základní konzervační práce (aby např. koroze nepostupovala dál).

Událost byla rozdělena na přednášku a workshop:

  • V prvním části byla promítána prezentace ukazující na daných příkladech různé typy koroze a korozních krystalů na tsubách. Na dalších obrázcích byly ukázány varianty restaurátorských zásahů na mečovém příslušenství. Celá prezentace byla vhodně doplněna zasvěceným komentářem z oblasti výroby a konstrukce tsub.
    • Přednáška byla doplněna ukázkami několika tsub, na kterých byly demonstrovány dané principy a body.
  • Ve druhé praktické části byla připravena celá řada různých kousků železa s různým stupněm koroze a rzi. Stejně tak byly připraveny materiály pro ošetření těchto železných předmětů (kosti, parůžky, bambus, dřevo, len, bavlna i další méně obvyklé varianty). Cílem workshopu bylo seznámit přítomné s základními mechanickými postupy odstraňování rzi.
    • Byl kladen důraz na japonské pojetí čištění tsub, při kterém se mechanicky odstraňují výhradně rez a zachovává se původní patina. Zároveň byla zdůrazněna některé důležitá pravidla (například, že se nikdy nečistí vnitřní oblast hitsu ana a sukashi).

Po vyzkoušení mnoha variant a pomůcek k odstraňování rzi se někteří odvážnější členové pustili do prvních pokusů na svých „obyčejnějších“ tsubách. Všichni shledali, že postup vyžaduje velkou preciznost, nesmí se spěchat a je nutné postupovat s velkou dávkou trpělivosti a pečlivosti

Davidovi moc děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

T. Suk