Hovory 6-2020 切付銘

 

Kiritsuke-mei 切付銘
První Hovory po karanténě COVID19 se uskutečnily 13.6.2020. Tématem byly dodatečné signatury na mečích, zejména Tameshi-mei (zápisy na řapu čepele o provedeném sekovém testu).
Tomáš Suk zahájil přednáškou, ve které přiblížil historické pozadí a důvody testování mečů (tameshigiri) v období Edo a postavení rodin Yamano a Yamada Asaemon. Zmínil také související téma poprav a speciálních pomůcek používaných při popravách a následných testech mečů na tělech. Krátce se věnoval také speciálním signaturám „přezdívkám“ mečů.
 
Ve druhé polovině proběhlo kantei 3 čepelí s Tameshi-mei:
  • Mumei katana „Sode no Yuki“, Sníh na rukávu
  • Mumei Wakizashi, Saidan Mei: 貳 ツ 胴 英勘十郎 久 英 Futatsu do, Yamano Kanjūrō Hisahide + Kao
  • Katana sig. Kashu Ietsugu, Saidan Mei: 家 次 ニ ツ 胴 切 手 恒 川 興 左衛 門–桶 居 土 壇 入 土 壇 Ietsugu Futatsu do, Tsunegawa Yozaemon – Okeiyama
 
K dispozici byla nová literatura: Katalog z výstavy v Krakowě „Bizen Osafune“, Katalog k probíhající výstavě v muzeu Českých Budějovic „Kouzlo sběratelství“ a 3. číslo časopisu „Ninpō Bujutsu“, zaměřené na nihontō.
 
I přes špatné počasí a nutnost použití roušky po celou dobu setkání se sešelo 14 účastníků. Poděkování patří kolegům, za poskytnutí mečů k přímému studiu.