Setkání v Českých Budějovicích

 

V sobotu 8. 8. 2020 proběhla před budovou Jihočeského muzea v ČB doprovodná akce “Setkání s Japonskem“ k probíhající výstavě Kouzlo sběratelství. Výstava (více zde) zahrnuje široké spektrum zbraní rozdělené do následujících částí:

  • gotika a renesance,
  • Třicetiletá válka,
  • tereziánské období,
  • napoleonské období,
  • Prusko-rakouské války,
  • Amerika,
  • Japonsko.

Samotné akci předcházela komentovaná prohlídka výstavy. Velmi podrobně a neméně zajímavě prezentoval euro-americkou část kurátor výstavy a konzervátor muzea, Jan Török. Kromě obecného přiblížení exponátů nešetřil ani příběhy popisujícími jejich získání či další zajímavosti z historie, které skvěle oživovaly technický popis.

 

Komentovanou prohlídkou japonské části výstavy volně navázal Jakub Zeman, který je zároveň kurátorem této části. Zde vyniká „sada“ související s japonskou císařskou rodinou, skládající se z dvojice mečů, klobouku jingasa a wakizashi tsuka:

  • Nashiji goshichi no kiri koshirae tachi z majetku císařské rodiny, signováno Rai Kunitoshi, čepel konec 13. století, souprava 19. století
  • Dvorský ceremoniální meč kazaridachi z přímé držby císařské rodiny, signováno Kimi banzai Tomonari, 2. polovina 19. století
  • Osobní jingasa (semi-formální klobouk) 121. císaře Komei (1831–1867), lakovaná kůže se zlatým kováním.

Členové NK měli možnost tyto skvosty vidět na jedné z předešlých valných hromad.

Kromě císařské „sady“ bylo možné shlédnout i dvě zbroje, několik mečů včetně příslušenství a rozsáhlou kolekci mečových záštit (rozšířená sestava z výstavy „Tsuba 2019“). Japonskou část doplňovaly tematické svitky a další drobnější předměty jako jsou netsuke.

Po ukončení téměř dvouhodinové prohlídky (nabité zajímavými informacemi) byl zahájen doprovodný kulturní program. Jakub Zeman předvedl tameshigiri na slaměných rohožích a další členové dojo Hakuzan prezentovali své bojové umění a jednotlivé disciplíny. Následovalo vystoupení japonského tance, ukázka základní přípravy čajového obřadu a prezentace kaligrafického psaní na velké plátno. Po dobu akce bylo možné svlažit hrdlo tradičními i netradičními japonskými listovými čaji.

 

I přes velmi ostré slunce a vysoké teploty se sešlo poměrně velké množství zájemců o japonskou kulturu a akce se setkala s úspěchem. Po skončení se členové a příznivci NK přesunuli do budějovické čajovny Čajový ateliér, která je umístěna v srdci města. Majitel, pan Martin Resl, nás provedl degustací několika skvělých čajů, připravených v historické i moderní umělecké keramice.

 

Návštěvníka potěší vizuální kvalita instalace výstavy, včetně dobře zpracovaných popisek a důmyslného nasvícení exponátů. Haptické pomůcky v podobě replik palných i chladných zbraní umožňují získat autentické pocity z ovládání historických zbraní. Pochvalu zaslouží nádherný katalog výstavy, který lze zakoupit v pokladně muzea. Martinova degustace skvěle uzavřela příjemný den v ČB.

 

T. Suk

foto: B.P.