Hovory 11-2020

 

Vzhledem k opatřením proti epidemii coronaviru nebylo možné uspořádat Hovory o meči v tradiční verzi. Přesto bylo rozhodnuto setkání nezrušit, ale pouze změnit na on-line formu na platformě Google Meet (online video konference).

Stěžejním tématem byla přednáška Jakuba Zemana o Mongolských invazích do Japonska v letech 1274 a 1281. Jakub zevrubně vysvětlil historické souvislosti předcházející samotné invazi, popsal jednotlivá tažení a na závěr vysvětlil vliv těchto událostí na další směřování Japonska (i kontinentu). Popsal také zbraně a taktiku jednotlivých armád a nezapomněl vysvětlit fenomén božského větru „kamikaze“.

 

Po přednášce byla otevřena diskuze, kde byla doplněna řada zajímavých detailů, včetně věcných příspěvků a doplnění od sledujících.

Jsme rádi, že se nám povedlo se sejít i v tomto čase, ač jen on-line formou. Nakonec se vysílání zúčastnilo asi 15 osob. Volba přístupu online konference se nám poměrně osvědčila. Oproti dnes obvyklé formě online přednášky, která sice zajišťuje lepší kvalitu obrazu a zvuku, ale neumožňuje tak dobrou možnost „Hovorů“ mezi účastníky.

Doufáme, že se brzy bude možné sejít osobně, nicméně do té doby se pokusíme studovat alespoň tímto způsobem. Nezapomínejme však, že plnohodnotné studium japonského meče není možné bez přímého studia originálů.

T. Suk