Kantei day 1-2022

Dlouhou plánovaná série „kantei“ mečů a příslušenství, ze sbírek českých sběratelů, odstartovala nedělním setkáním dne 27. 3. 2022. Hlavní myšlenkou je vytvářet příležitosti k podrobnému studiu cenných mečů umělecké a historické hodnoty, které jsou běžně nedostupné a možnost o nich v úzkém kruhu diskutovat. I z toho důvodu je setkání určené jen řádným členům NK, případně pozvaným hostům. Po dlouhé Covidové odmlce jsme se konečně mohli sejít v prostorách ČJS a věnovat se přímému studiu, které bylo v minulých dvou létech upozaděno.

Setkání se vydařilo a k prostudování byly 4 meče, jedno hachiwari a několik mečových ztáštit:

  • Wakizashi naginata naoshi – atribuce NBTHK: Yamato shizu, Saidan kinzogan mei (Yamano Kanpei Nagatsugu)
  • Tachi – Saidan kinzogan mei (Yamano Kanjuro Hisahide)
  • Wakizashi – Hizen kuni Yoshihiro s nápadnou rytinou draka v oblacích a kanji (Namu Myōhō Renke Kyo)
  • Daito Ken – moderní čepel
  • Hachiwari s kvalitním lakovým koshirae

Bylo vskutku na co se dívat. Děkujeme za zapůjčení a těšíme se na spolupráci s dalšími sběrateli. Recipročně jim v rámci programu prevence kriminality s uměleckými předměty nabízíme vypracování kompletní dokumentace a budou-li chtít i zařazení jejich exponátu do Registru mečů CZ.

V rámci programu NK se pokusíme střídat Hovory o meči (s přítomností laické veřejnosti) a Kantei se sběrateli (jen pro členy). Dalšími aktivitami jsou (workshopy, burzy, veřejné přednášky, semináře… účast dle nastavení konkrétní akce).