Budo Matsuri 2022

V sobotu 23. 4. 2022 proběhla po dlouhé odmlce Slavnost bojových umění (Budō Matsuri). Jde o obnovení čtyřleté tradice z devadesátých let minulého století, u které stáli Mirek Kodým a Vláďa Hotovec. 

Událost byla původně plánovaná na rok 2020, ale vlivem pandemie Covid19, byla dvakrát posunuta. Oficiální pořadatelem se stala ČJSpol. (její odborný SPBU) a Ústav tělesné výchovy a sportu ČVUT v Praze. Samotné organizace se ujala Karolína Suková (Motejzíková) a Pavel Slavík. Událost získala také záštitu Velvyslanectví Japonska v ČR. 

Budō matsuri mělo vždy poměrně jasný účel, a to seznámení veřejnosti s tradičním japonským bojovým uměním v jeho různých podobách. O prezentaci bojových umění formou komentovaných ukázek se vždy zasadili významní učitele a instruktoři z České republiky i dalších zemí. Obvykle byl pován i významný host ze zahraničí.

Základní idea pokračuje i v novém tisíciletí, nicméně koncept nějaké změny má. První úpravou bylo účinkování výhradně českých učitelů s mnohaletou praxí. Důraz při výběru většiny účinkujících byl mimo jiné kladen také na jejich vazbu na japonské učitele. Jelikož se jednalo o české instruktory, tak si hosté mohou vybrat styl i pojetí daného učitele, a následně jej začít praktikovat přímo u něj. Novinkou bylo také zařazení workshopů většiny vystupujících, kdy si hosté i účinkující mohli vyzkoušet některé základní techniky a dovednosti z daných bojových umění.

Program byl rovnoměrně rozdělen na střídající se trojici bloků ukázek a bloky workshopů (zhruba po hodině). Ukázky / vystoupení byly pojaty poměrně různorodě, od prosté ukázky cvičení, přes komentované rozbory a popisy technik až po “tiché” předvedení technik bez slovního komentáře. 

Bylo skvělé vidět tolik různých stylů bojových umění na jednom místě, v podání zkušených instruktorů.

Kromě hlavní náplně (ukázek a workshopů bojových umění) byl připraven i doprovodný program. Jednalo se o pokrmy z restaurace Miyabi, čaje z Dobré čajovny, výstavu skvělých replik japonských mečů Pavla Bolfa (včetně ukázek různých polotovarů a surovin), stánek s kaligrafii Petry Vitaskove a informační stánek ČJS.

O hladký průběh se staral sbor dobrovolníků, zejména z řad studentů Bujinkan Dojo Prague. Událostí provázel a komentoval T. Berger (mnoha letý student kendō a iaidō).

Výčet zúčastněných dojo a oddílů:

  • Aikidō – Aikidō Kenkyūkai Praha (Miroslav Kodym) 
  • Iaidō – Shinbukan Dōjō (Pavel Balvín) 
  • Hiko ryū taijutsu – oficiální zastoupení pro ČR (Filip Rubínek) 
  • Karate – (Karel Kesl) 
  • Kashima no tachi (Miroslav Kodym) 
  • Kendō – Katsubō Kenrikai Kendō Dōjō Prague (Tomáš Berger) 
  • Kyūdō – Česká asociace japonské lukostřelby (Michal Pham) 
  • NaginataNaginata Gorenkai (Jarmila Nedvídková) 
  • Ninjutsu – Bujinkan Dōjō Prague (Pavel Slavík) 
  • Okinawa kobudō – dōjō ČFOKK (Jan Kopecký) 
  • Shintō musō ryū jō a přidružená bojová umění (Patrik Orth) 
  • Tenshin shōden katori shintō ryū – Sugino dōjō (Jiří Kučera)

Události se zúčastnily stovky hostů a dalších cca 100 účinkujících z jednotlivých oddílů. Po ukončení oficiální události se část instruktorů přesunula na plánovanou společnou večeři do restaurace Miyabi. Zde bylo připraveno skvělé menu, kterým provázela majitelka restaurace, paní Darja Kawasumi. Cílem této “afterparty” bylo vzájemné seznámení jednotlivých učitelů a případné navázání spolupráce. 

Událost byla celkově připravena velmi dobře a proběhla bez výraznějších komplikací. Z pozitivních ohlasů lze odhadnout, že byli hosté spokojeni.