Výstava v Mitsukoshi Main Department Nihonbashi, Tokyo

Výstava: Meče z období Reiwa (令和) a soupravy z období Meiji.

Ve dnech 1. až 6. června 2022 proběhla v tokijském obchodním domě Mitsukoshi Main Department Nihonbashi výstava s názvem Meče z období Reiwa (současná produkce) a soupravy z období Meiji.

Japonské meče byly dříve ceněny jen samuraji a jako důsledek vrcholného umění a spirituality mečířů jsou povzneseny na umělecký ocelový artefakt, který je dnes vysoce oceňován mnoha lidmi po celém světě.

Historie samurajů sice skončila za restaurace Meiji (obnovení císařství 1867), ale mečířské umění a duch meče v dědictví japonského národa přetrvaly.

Na výstavě prezentovalo své mistrovské práce sedm soudobých mečířů: Yoshihara Kuniie, Ono Yoshimitsu, Mikami Sadanao, Miyairi Kozaemon Yukihira, Kubo Yoshihiro, Myochin Munehiro a Kawachi Ippei. Současně byly vystaveny nádherné mečové soupravy z období Meiji, včetně prací slavné školy Goto Ichijo.

Návštěvníky výstavy oslnila krása kalící linie hamon na soudobých čepelích a současně i jemná technika výrobců souprav z období Meiji.

Tato výstava, pořádaná v Art Gallery obchodního domu je první mečovou událostí s účastí mečířů za posledních 30 let a navštívilo ji mnoho milovníků mečů. Mohli na výstavě hovořit s jednotlivými mistry a vyslechnout si jejich komentáře k vystaveným exponátům.

Report by Kawachi Ippei 河内一平