Přednáška Shikomizue

V rámci mnohaleté spolupráce s oddílem Bujinkan Dojo Prague byla na 4. 7. 2023 přichystána přednáška a výstava jakožto doprovodný program k týdennímu soustředění „Ninpo Gasshuku 2023“.

Ve večerních hodinách po očividně namáhavém celodenním tréninku se členové oddílu sešli ve společenské místnosti v areálu Loděnice ČVUT, aby vyslechli přednášku s prezentací na téma Shikomizue. Shikomizue, jakožto zbraň ukrytá v holi, má samozřejmě k ninjutsu velmi blízký vztah, takže bylo o téma velký zájem. Přednáška obsahovala:

  • meče Joto z období Nara,
  • vyjádřila se k roli shikomizue v době Sengoku a její souvislosti s ninji,
  • popsala proměnu významu shikomizue v období Edo v době zákazu vlastnění zbraní nesamuraji
  • a samozřejmě přiblížila souvislosti s největším rozkvětem v období Bakumatsu a Meiji v důsledku zákona Haito-rei.

Během a po skončení přednášky padlo několik zajímavých dotazů svázaných na použití shikomizue. Díky tomu spustila hodnotná, oboustranně obohacující diskuse.

Po přednášce byla prezentována menší výstava stávající se ze sbírek členů NK. K danému téma se podařilo vystavit jednu shikomizue v příslušenství imitující bambusovou hůl a sankaku yari v montáži připomínající schránku na kuřácké potřeby (Shikomi kiseruzutsu). Kromě těchto předmětů byla prezentována celá řádka japonských mečů a kolekce tsub a příslušenství.

Těšíme se na další spolupráci.