Nakagawa sensei v Praze

nakagawa 1

nakagawa 1

 

Mistr Kinji Nakagawa je učitel japonského šermu Nakagawa Ryu Battojutsu a do České republiky jezdí pravidelně od roku 2008, kdy přijal pozvání  Bohumila Planky. Škola má v ČR několik praktikujících oddílů a o její směřování se stará sensei osobně, při svých téměř každoročních měsíčních návštěvách. V době jeho nepřítomnosti výuku vede Pavel Slavík (6. dan, kyoshi).

Mistr Nakawaga měl původně připraven seminář pro členy NK, ale z důvodu nízkého počtu přihlášených bylo od původního plánu upuštěno a místo něj se v neděli 27.8.2023 realizovalo přátelské, letní setkání v pražském parku Ladronka.

Mistr byl očividně rád, že si může po delší době promluvit s Bohoušem a díky znamenitému překladu Jirky se hodně vzpomínalo na jejich první setkání v provincii Kumamoto (země medvědů) v roce 2006 a senseiovu spletitou cestu k založení evropského dojo.  Více o setkání senseie a Bohouše zde:

https://www.nakagawaryu.com/nakagawa-kinji-ceska-anabaze/

Při setkání bylo prezentováno několik japonských mečů a tsub ze sbírek členů NK. Sensei byl překvapen kvalitou originálů. Nicméně přiznal, že jemu, jakožto učiteli bojových umění, jde spíše o praktické použití meče, než o studium starožitností. S úsměvem vzpomínal, že v době jeho studia budó uvažoval i o vážném studiu mečů, nicméně „Na studium mečů nezbyl čas“. Zároveň dodává, že „K dobrému batto není potřeba meito“.

Bohouš přinesl gotický jeden a půl ruční meč a španělský rapír. Nakagawa sensei si mohl vyzkoušet správný úchop a ovládání obou evropských zbraní.

Příjemná diskuse pokračovala při společném obědě v blízké restauraci.  Plzeňské pivo mělo správnou teplotu a sensei pokračoval ve vyprávění o své cestě budoka a svém současném životě. Nálada při setkání byla velmi přátelská, jak dokádají fotografie. 

nakagawa 2nakagawa 3nakagawa 4nakagawa 5nakagawa 6nakagawa 7nakagawa 8nakagawa 9nakagawa 10nakagawa 11nakagawa 12nakagawa 13nakagawa 14nakagawa 15

Děkujeme za toho neformální setkání a těšíme se na další spolupráci. T+B