Návštěva depozitáře Náprstkova muzeu

Na konci roku 2023 (14. 12.) zorganizovala Bc. Martina Chadimová exkurzi do depozitáře asijské sbírky Náprstkova muzea. Účastnící exkurze byly především členové spřáteleného oddílu Kenshokan dojo a vybraní zástupci z řad Nihonto Kenkyukai. Návštěva byla zaměřena především na studium japonských zbraní ve sbírkách NpM. Sbírka japonských zbraní v NpM je velmi početná. Obsahuje kolem 220 předmětů a jsou zde zastoupeny zbraně jednoduché (účelové) ale také honosné ceremoniální. Kromě zbraní samotných je zde také sbírka záštit čítající stovky kusů.

Vzhledem k různorodosti studijní skupiny nebylo vhodné (a z časových důvodů ani možné), projít všechny položky, a tak se prohlídka omezila jen na několik vybraných zajímavých kusů (jako například obrovský meč oodachi, speciální varianty yari, nebo nagamaki…). Kromě zbraní byla část prohlídky věnována také zbrojím a nebo laikovým drobnostem a netsuke. Všichni účastníci byly velmi překvapeni jak rozsahem sbírky, tak její kvalitou a různorodostí.

V průběhu exkurze byla otevřena také otázka uchovávání a restaurování japonských mečů. Jelikož japonský způsob restaurování mečů (uměleckým brusem s ponecháním přirozené platiny na nakago) je v muzejnictví zcela jedinečný.

Velmi děkujeme za možnosti prohlídky paní ředitelce PhDr. Evě Dittertové a paní kurátorce Mgr. Adéle Tůmové, která se nám celé dopoledne věnovala a prováděla nás při prohlídce. Těšíme se na dalěí spolupráci.