Návštěva depozitáře UPM

V rámci spolupráce s Bc. Martinou Chadimovou byla naplánována i návštěva restaurátorského ateliéru UPM. Návštěva proběhla 16. 1. a jejím hlavním cílem bylo rozebrání a případné určení jediného japonského meče ve sbírce UPM – dříve neurčeného tanto v zajímavém koshirae.

Tomáš Suk udělal restaurátorům malou přednášku zaměřenou na japonský meč a především na základní tradiční údržbu. Ukázka rozebírání byla předvedena na donesené wakizashi. Poté proběhlo společně s restaurátory odborné rozebrání zmiňovaného tanto, které se nachází ve sbírce UPM. Rozbor nebyl zcela triviální, jelikož meč nebyl otevřen již mnoho let. Následně proběhla dokumentace a bylo provedeno ošetření čepele.

Oproti původnímu předpokladu se ukázalo, že čepel je signována a datována. Po kantei bylo potvrzeno, že se jedná o meč vyrobený Bizen Sukemitsu (祐光) (pravděpodobně 2. generace) z roku 1477.

Neméně zajímavá je i nezvyklá bambusová pochva s dekorem makie bambusu a slivoně nesoucí signaturu Ikko (一虎) ve volném kaligrafickém stylu a kakihan. Obojí odkazuje na mistra řezbáře netsuke Ikko Hasegawa (一 虎 長谷川), který tvořil od konce 18. do začátku 19. stol.

Podrobný popis meče i příslušenství je uveden v interním článku.

Děkujeme za projevenou důvěru a těšíme se na další spolupráci.

Označeno tagem