Japonský lak uruši

13 thin urushi

Uruši (urushi) je název přírodního laku, který odpradávna Japoncům poskytuje strom škumpy lakodárné (latinsky Rhus verniciflua), podrobnosti viz článek „Japonské lakové umění“ v našem Bulletinu č. 2/1998.

Tato míza, která prýští z nařízlé kůry stromu, je sbírána do nádob a náročným procesem čištěna a kultivována, sloužila po tisíciletí k ochraně povrchu užitných předmětů ale i zbroje a zbraní, před extrémně vlhkým prostředím, které panuje na japonských ostrovech a ve východní Asii vůbec. Právě tam je totiž škumpa doma. Úplně nejstarší doložený dřevěný předmět s povrchem pokrytým lakem uruši pochází z Číny a byl nalezen hluboko v bažině, kde byl chráněn před UV složkou slunečního záření, která snad jako jediný přírodní faktor lak uruši narušuje.

 

13 thin urushi20 wringer urushi08 img 03 urushi08 img 04 urushiurushi tools newwm

Kultury využívající uruši

se jednotlivě liší jak způsobem zpracování a použití, tak i druhem a kvalitou uruši. Japonci samozřejmě tvrdí, že jejich uruši je nejlepší vzhledem k optimálnímu podnebí, ale ani zdaleka nejsou soběstační (produkují jen něco málo přes 3 tuny ročně), takže dovážejí 98% méně kvalitní a levnější čínské uruši. Jednou, jako už tolikrát, došlo mezi těmito dvěma zeměmi k jakési diplomatické roztržce a Čína zastavila vývoz uruši. Ano, i uruši se dá použít jako politický prostředek. Vynalézaví Japonci se ale nedali a objevili náhradu v do té doby zcela neznámé surovině, šťávě ze slupek oříšků kešu. Výsledek není sice tak kvalitní jako uruši, ale nouzově ji nahradit může. Dnes ji používají hlavně kutilové, kteří jsou na pravou uruši alergičtí.

Druh uruši Voda Hlavní složka Lakáza Pryže
Japonská 25.1% 67.3% (urušiol) 2.1% 5.5%
Čínská 27.5% 65.0% (urušiol) 2.2% 5.3%
Vietnamská 32.5% 52.5% (lakol) 2.0% 13.0%
Myanmarská 26.8% 69.5% (čičiol) 2.5% 1.7%

 (autor článku vk.)