Jingu farewell

JINGU 2017 w

JINGU 2017 w

V sobotu 5.2.2017 se uskutečnilo významné společenské setkání, na kterém se loučil náš vážený člen, pan Jingu Naoki. Po třech letech práce v Praze se vrací do Japonska. Přinesl do našich pravidelných setkání nad japonským mečem (2014-2016) nový studijní styl, daný nejen bilingvním prostředím a předáváním svých zkušeností a znalostí ze seminářů v Japonsku. Přinášel aktuální odbornou literaturu a meče na KANTEI. Pan Jingu s námi bude komunikovat i na dálku, stal se čestným členem Nihontó Kenkyukai. Jako poděkování obdržel na památku českou kovanou čepel nože, san-mae-gitae uhlíkatý damašek, z dílny Milana Svátka.
O důstojné prostředí, speciální japonské menu a neobyčejný čajový obřad se postarala paní Darja Kawasumi. Byla nejen skvělou hostitelkou, ale současně naším druhým vzácným hostem večera. Byla to ona, kdo v roce 1996, po naší první valné hromadě, otevřela historii Nihontó Kenkyukai iniciačním čajovým obřadem ve své restauraci Miyabi. Poskytla nám nezištně první korespondenční adresu a útočiště v domě v Navrátilově ulici. Náleží ji velké poděkování za dvacet let podpory našich aktivit, za skvělou spolupráci, a titul čestného člena Nihontó Kenkyukai.
darja w
Jak víme, v roce 2016 uplynulo 20 let od vzniku odborné sekce japonského meče Nihontó Kenkyukai. Za tu dobu vyrostla nová generace vášnivých studentů japonského meče, mnohé se změnilo, jsou zde nové technologie, nové a rychlejší způsoby komunikace a transportu informací, čas se nezastavil. Ano – yoru toshi ya – nastal ten správný okamžik pro předání formálních i praktických záležitostí odborné sekce meče novému předsedovi. Od včerejšího večera jím je pan Tomáš Suk. 2.dan Iaidó, čajista. Tomáš patří k nejaktivnějším členům, na mnoha akcích prokázal své organizační schopnosti, je autorem a správcem našeho profilu na facebooku, v roce 2015 testoval novou webovou stránku.
 
Děkuji všem za mnohaletou podporu, přátelství a nezištnou pomoc; omlouvám se těm, kterým nevyhovolal můj styl práce anebo měli jiné představy o směřování sekce. Novému předsedovi přeji hodně sil a spoustu nových nápadů.
Bohumil Planka 
Farewell J wDarja 2017 w