Krakow – Bizen Osafune

 

Výstava “Nihontō – Miecze z Japonii” instalovaná v Muzeu Japonského umění a technologií – Manggha v polském Krakowě probíhala od listopadu 2019 do konce února 2020. Předmětem výstavy byla prezentace mečů věhlasné školy Osafune ze sbírek japonského muzea Bizen Osafune.

Realizace výstavy souvisí s oslavou 100. výročí Polsko-Japonských vztahů a 25. výročí muzea Manggha. 

Samotná výstava byla koncipována jako prezentace školy Osafune tradice Bizen od jejích počátků na konci období Kamakura, až po meče soudobé Shinsakuto

Velký výstavní prostor obsadilo 37 mečů citlivě umístěných do vitrín. Doplňkem byl výběr příslušenství (zejména tsuby) a jistá část expozice byla věnována technologii výroby meče, přes tavení tamahagane, překládání, skládání až po kalení (respektive použití jílu). Dostupný byl také video dokument prezentující výrobu. 

Mezi pomyslné klenoty výstavy patřily 4 čepele z období Kamakura, z čehož jedna typu kogarasumaru zukuri

Celkem bylo možné shlédnout čepele:

  • Kamakura: 4
  • Nanbokucho: 7
  • Muromachi: 12
  • Azuchi-Momoyama: 2
  • Shinto: 2
  • Shinshinto: 3
  • Gendaito: 1
  • Shinsakuto: 6

Na doprovodných panelech byly stručně vysvětleny základní principy výroby, historie a metalurgie japonského meče (Nie, Nioi, Utsuri). Velmi kladně hodnotím použití dvojjazyčných textů v PL a AJ. 

Česká výprava

Výprava z České republiky čítající dva členy NK a dva milovníky mečů vyjela v poslední víkend výstavy 29. 2. 2020. Cesta z Prahy, dlouhá 6 hodin, uběhla v živém hovoru a v očekávání.

Na místě nás mile překvapila kvalita a množství propagačních materiálů a upomínkových předmětů. Skvělé je také vydání kompletního katalogu všech 37 mečů včetně fotodokumentace (celý meč + detail monouchi a nakago). 

Výstavu jsme prošli ve skupině a navzájem se upozorňovali na jednotlivé zajímavosti, či dobře čitelné hataraki na dané čepeli. Díky tomu jsme si všimli krásné mokume hada, výrazných nie, efektních choji hamon a skvělých hoso suguha hamon, utsuri, pěkného provedení orikaeshi mei,

Výstava nás pohltila a první průchod nám zabral téměř 2 hodiny. To bohužel znamenalo téměř všechen náš čas, který jsme měli k dispozici. K nejzajímavějším exponátům jsme se v rychlosti vrátili a naposledy prohlédli detaily u mečů starých i nových mistrů.

Zakoupili jsme drobné předměty a katalogy a vyrazili zpět ku Praze.

www: https://manggha.pl/en/exhibition/nihonto-eng