Strahovské Hanami

hanami

hanami

 

Dne 1. 4. 2023 proběhl druhý ročník slavnosti Hanami v prostorách Klášterního pivovaru a restaurace na Strahově. Událost je koncipována jako celodenní japonský den přibližující jak moderní, tak tradiční japonskou kulturu. Zároveň se jedná o oslavu speciálního sakurového piva, které je v tomto pivovaru vařeno.

Program byl zahájen „Samurajským průvodem“, který se postupně přesunul z Karlova náměstí do kláštera na Strahově. V rámci opravdu pestrého harmonogramu si mohli hosté prohlédnout ukázky bojových umění, čajového obřadu, kaligrafie, japonského tance, oblékání kimona a další. V prostorách restaurace a pivovaru byla instalována výstava tušové malby, fotografií a kimon. Účastníci se mohli zúčastnit několika soutěží v japonském šermu, haiku a ceně o nejlepší kimono a kostým cosplay. Událost byla doplněna o speciální japonské jídelní menu a skvělé sakurové pivo.

Naše společnost přispěla rozsáhlou celodenní výstavkou, která čítala 3 dlouhé meče, 5 wakizashi, 3 yari, tanto, kolekci tsub a další mečové doplňky a zajímavosti. Nechyběly ani části japonských zbrojí zastoupené kroužkovou (kusarikatabira) zbrojí, dvěma přilbami kabuto a dvěma klobouky jingasa. Kromě zodpovídání otázek během celého dne proběhly také dvě komentované prohlídky našeho stánku, na kterých se sešlo vždy cca 50 osob.

Celkově měla akce velký úspěch a návštěvnost předčila očekávání. Účasten byl také Velvyslanec Japonska v ČR, jeho excelence pan Hideo Suzuki.

Vzhledem k velké návštěvnosti naší výstavy a komentovaných prohlídek se ukázalo, že japonské meče zaujmou i v takto velké „konkurenci“ dalších vystoupení a aktivit, které akce nabízela.

hanami 1hanami 2hanami 3hanami 4hanami 5hanami 6hanami 7hanami 8hanami 9hanami 10

 

Tomáš Suk