Festival bonsají a japonské kultury

Botanicka 2023 w

Botanicka 2023 w

botanicka 6

 

Letošní Festival Bonsají v Botanické zahradě v Praze Troji probíhal od 16. do 25. 6. Tradičně byl doprovázen bohatým programem. Nihonto Kenkyukai se o víkendu 17. – 18. 6. zapojila výstavním stánkem a přispěla k doprovodnému programu přednáškami, v režii Tomáše Suka.

Na stánku bylo prezentováno mnoho předmětů ze sbírek našich členů. Mezi exponáty byly například tachi Jumyo, kaiken Kaneshige, katana Hiromasa, meč v holi – shikomizue, dlouhé zbraně yari, naginata a mnoho dalšího. Například přilba kabuto, klobouk jingasa a kolekce mečových záštit tsuba a doplňky kodogu. 

V sobou i v neděli od 11:30 proběhly komentované prohlídky. Při přednášce Tomáš Suk na exponátech názorně demonstroval vývoj japonského meče napříč dějinami a vysvětloval specifika jednotlivých typů zbraní. Účast byla velká, téma japonského meče je pro laiky zajímavé a lákavé.

V sobotu navíc proběhly veřejné Hovory o meči na téma „Ženy bojovnice Onna Musha a zbraně používané ženami v Japonsku“. Plánovaný začátek musel být posunut kvůli dešti, nicméně nakonec se Tomášovi podařilo přednést alespoň větší část přednášky. Zájem o toto téma byl velký zejména u dámské části návštěvníků. Součástí prezentace bylo představení několika významných bojovnic:

  • Tomoe Gozen (巴 御前)
  • Hangaku Gozen (坂額御前)
  • Onamihime (阿南姫, 1541-1602)
  • Mochizuki Chiyome (望月 千代女, cca 1550) – spíše pouze fiktivní kunoichi (くノ一)
  • Sasaki Rui (佐々木 累, cca 1650)
  • Nakano Takeko (中野 竹子, 1847–1868)

a předvedení zbraní tradičně používaných ženami. Naginata (Tomoe a Shizuka), kaiken, palné zbraně a také spíše smyšlené použití kanzashi. 

V rámci přednášky byla vysvětlena role ženy v historickém Japonsku a její účast při vojenských střetech.

Ačkoli první den počasí příliš nepřálo (v jinak horkém dni nás poškádlilo několik bouřek). V neděli se jednalo o plnohodnotný letní den.

Všem kolegům, kteří zapůjčili sbírkové předměty patří poděkování.

 botanicka 1botanicka 2botanicka 3botanicka 4botanicka 5botanicka 7botanicka 8

 botanicka 9botanicka 10botanicka 11botanicka 12botanicka 13