Ukázka tvarování a leštění čepele pomocí kamenů

Dne 8. 9. 2024 proběhla ukázka tvarování čepele pomocí přírodních i moderním syntetických kamenů ve stylu tradičního broušení a leštění, jak je obvyklé u japonského meče – togi. Ukázky se ujal Vladimír Bresto a práci ukazoval na mumei čepeli, kterou si pro tuto ukázku speciálně připravil tak, že na různých místech pokročil v broušení či leštění do různého stádia. Díky tomu bylo možné na menší ploše čepele ukázat práci s kameny o různé hrubosti. Ukázka se odehrála v areálu Loděnice ČVUT za spolupráce s oddíly vedenými Pavlem Slavíkem (Bujinkan dojo Praha a Kenshokan dojo).

Během ukázky Vladimír vysvětlil a ukázal:

  • Dělení tvarovacích kamenů (pomocích kterých se dělá shitaji) – binsui, kaisei (nejhrubší kámen arato nebyl u ukázky použit, jelikož čepel již byla provedena v základním tvarovém brusu).
  • Práci a problematiku pro tvarování \ leštění (shiage) kameny chunagura , komanagura, uchigumori.
  • Práci s „prstovými kameny“ hazuya a jizuya. Problematiku volby vhodných kamenů k danému meči.
  • Práci s vyhlazovací jehlou pro migaki.

I přes připravenou čepel zabrala komentovaná ukázka více než 2 hodiny a padlo během ní i po ní mnoho dotazů.

Po ukázce proběhlo řízené kantei množství originálních mečů ze sbírek členů i přítomných hostů. K prohlédnutí bylo 8 mečů a desítky kusů příslušenství. Mezi zajímavější originály jistě patřila například naginata Naoe Shizu a shinto katana se saidan mei. Z příslušenství upoutala pozornost kvalitní Soten tsuba, raritní dopisové koshirae s rytinou draka či tsugaru nuri saya.

Setkání se neslo ve volnějším a přátelském duchu a účastnilo se jej 17 členů či zvaných hostů.