Tsuba 2019

V termínu 2. 9. až 30. 9. 2019 proběhla po delší odmlce výstava japonských mečových záštit „CUBA“, kterou pořádala ČJS (NK) ve spolupráci s Velvyslanectvím Japonska v ČR. Výstava se uskutečnila v prostorách JICC (Hellichova 1, Praha 1). Kurátorem výstavy byl Jakub Zeman, který vhodně vybral a popsal předměty. Vystaveno bylo téměř 50 tsub, ceremoniální meč tachi, dvě kozuky, habaki a wakizashi.

Cílem výstavy bylo především přiblížit návštěvníkům spektrum tvarů, provedení, materiálů, motivů a výzdobných technik používaných na mečovém příslušenství, především na tsubách. Soubor je složen z artefaktů ze soukromých sbírek. Na výstavě byly k vidění práce významných umělců, historicky cenné kusy, ale také záštity kuriózní nebo něčím konkrétním zajímavé.

Vernisáž 4. 9. 2019

Slavnostní vernisáž a úvodní přednáška proběhla 4. 9. od 18:00. Pan Kei Onishi, Jakub Zeman a Tomáš Suk pronesli úvodní slovo. J. Zeman navázal úvodní přednáškou na téma význam a rozmanitost mečových záštit. Celou vernisáž tematicky provázela hra na shakuhachi doc. Matouška a drobné čajové pohoštění. Na závěr proběhla komentovaná prohlídka výstavy vedená kurátorem.
Na vernisáži bylo přítomno přes 50 lidí.

Odborné přednášky 17. 9. 2019

Zhruba v polovině výstavy proběhla další událost rozdělená na poloviny. V první části Jakub Zeman promlouval o výzdobných technikách, které se používaly na záštity. Fundovaně představil jak krásu starých mečířských a platnéřských tsub, tak mistrovské Soten záštity nebo tsuby školy Goto.
Druhá polovina byla věnována motivům vyobrazovaných na záštitách. Tomáš Suk představil základní motivy z oblasti flóry, fauny, mýtických bytostí či předmětů denní potřeby.

Katalog výstavy

K výstavě byl již od počátku plánován katalog. Vzhledem k rozsahu výstavy bylo rozhodnuto, že v tištěné formě budou publikovány jen vybrané předměty doplněné o terminologický slovníček. Texty a fotografie do publikace zajistil Jakub Zeman. Tomáš Suk se ujal korektury, grafického návrhu a celkové realizace tisku.

Více najdete zde: https://nihonto.japan.cz/bulletiny-a-katalog/303-katalog-tsuba-2019