Návštěva muzea mečů

T Olsan JP2023 3

T Olsan JP2023 3

V květnu 2023 jsem odletěl na téměř 3 týdny do Japonska se šotoušema (to jsou blázni do veřejné dopravy, převážně vlaků a tramvají). Výlet byl v plánu již v květnu 2020, ale jistá pandemi z Asie to překazila. Z původního plánu vypadlo Hokkaidó a bylo nahrazeno ostrovem Šikoku.

Nejprve jsme pár dnů strávili v Tokiu. Tam jsme spali v Nihonbashi, kousek jižně od slavné čtvrti Akihabara plné maiden café a obchodů s postavičkama z anime a mangy. Pro mne, zvyklého hodně chodit, to bylo i v docházkové vzdálenosti od chrámu Sensó-ji a neofuturistického věžáku Tokyo Skytree. Dokončen byl v roce 2011 a je to nejvyšší budova Japonska. S 634 metry také třetí nejvyšší budova na světě. Lístky na vyhlídku se kupují na konkrétní čas a další volný časový blok byl docela za dlouho. Měl jsem tak čas dojít do muzea mečů (https://www.touken.or.jp/english/), které je pro mne také v zásadě v docházkové vzdálenosti od věže jihozápadním směrem, hned vedle řeky Sumida.

Tōken hakubutsukan se nachází vedle velmi starého a hezky upraveného parku Kyu-Yasuda a bylo otevřeno v roce 2018, po přemístění z Yoyogi. Vstupné pro dospělého je 1000 jenů, což je nějakých 157 korun. Nicméně jakkoliv moderně muzeum vypadá a také přilehlý park je pěkný, uvnitř toho k vidění tolik nebylo. V přízemí je obchůdek se suvenýry, kam se dá vstoupit i bez vstupenky. Nabízí sponky ve tvaru tsub (mečových záštit), přívěšek na klíče ve tvaru katany či pořadač na papíry s motivy mečů. Mají tu i sadu na čištění meče. Pak je v přízemí přednášková místnost a po pravé straně malá expozice, z nichž pochází většina mých fotek.

Druhé patro není volně přístupné. Je tam sál pro odborníky na pořádání workshopů. Expozice pro veřejnost se vstupenkou se nachází ve 3. patře a nesmí se v ní fotit. Je jen v jedné nepříliš velké místnosti a téma se mění periodicky. Popisky u exponátů jsou pouze v japonštině. Dostal jsem při vstupu jeden černobílý list A4, na kterém bylo schéma místnosti s očíslovanými exponáty. Pod ním pak tabulka s čísly a každé z nich mělo pár slov popisu anglicky, nic víc pro nejaponsky mluvícího člověka…

V květnu 2023 byla tématem výroba dřevěného uhlí v japonských milířích. Byly zde velkoformátové fotky současné pece, která dostala jakési ocenění jak jsem pochopil. Dále zde byly vystaveny nástroje používané k práci, včetně nějakých hrábí.

Fotografie stálé expozice:

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

Mnoho japonských mečů včetně souprav zde k vidění nebylo. Jen kolem deseti čepelí a souprav. Celou prohlídku jsem dokončil za 20 minut.

T Olsan JP2023 8

T Olsan JP2023 8

 

T Olsan JP2023 8

 

T Olsan JP2023 8

Muzeum a jeho okolí na mne zanechalo mnohem lepší dojem. Holt jsem měl smůlu na téma dočasné expozice. Od srpna do půlky října jsou vystavené soudobé meče a to by pro mne bylo mnohem zajímavější.

Tomáš Olšan