Shōko Kanazawa a její tušový svět

Shoko 1

tisková zpráva

Pražská výstava fenomenální japonské kaligrafky Shōko Kanazawa začíná 16.listopadu 2015 v Křížové chodbě Karolina. Výstava potrvá pouhých čtrnáct dnů, do 29. listopadu, otevřeno bude denně včetně pondělí od 10 do 18 hodin. Kromě jedenácti paravánových kompozic a dvou obřích kaligrafických pláten budou k vidění také pozoruhodná tvůrčí zpracování literárních textů i solitérních znaků, mnohdy na pomezí kaligrafie a tušové malby. Expozici doplní projekce dokumentárního filmu a komentované prohlídky.

Shoko 1

Přestože drobounké Shōko Kanazawa bylo letos teprve 30 let, je nepochybně nejpopulárnější japonskou kaligrafkou současnosti. V jejím díle i životním osudu se nesmírně působivým způsobem snoubí umělecké mistrovství s ryzostí srdce.

Shōko se narodila s Downovým syndromem. Kaligrafii se začala věnovat v pěti letech  pod vedením své matky Yasuko, špičkové mistryně v tomto oboru – nejprve proto, aby se socializovala s ostatními dětmi. Velice záhy se však u ní projevil mimořádný talent, v deseti letech se kaligrafie definitivně stala osou jejího života, ve dvaceti debutovala coby profesionální kaligrafka a její hvězda začala strmě stoupat vzhůru. Dnes má každoročně několik desítek samostatných výstav v prestižních institucích i lokálních galeriích ve všech koutech Japonska, její díla plní liturgickou roli v nejslavnějších chrámech a svatyních, ale hlavně mají schopnost odemykat uzamčená srdce. Její letošní vystoupení v OSN u příležitosti Světového dne Downova syndromu se stalo nesmírnou výzvou pro všechny zúčastněné i pro diváky v dalekém Japonsku.

Svou evropskou premiéru dílo Shōko Kanazawy mělo teprve před dvěma měsíci, a to v Plzni. Jednalo se o pilotní projekt festivalu Japan Fest, který je významnou součástí  programu Evropského hlavního města kultury. V prostorách pražského Karolina budou na pouhé dva týdny exponáty vystaveny ještě jednou – před tím, než se definitivně vrátí zpět do Japonska. „O každý paraván či svitek, který jsme chtěli vystavit, jsme bojovali hned s několika institucemi. To, že se nakonec povedlo naplnit náš vysněný scénář a v ČR můžeme dokonce na dvou místech představit skutečně špičkovou kolekci, považuji za opravdový zázrak,“ svěřuje se kurátor výstavy Robin Š. Heřman z Česko-japonské společnosti.

„Pro Shōko neexistuje nic nemožného. Co právě dělá, je to, co dělat chtěla. Co teď má, je to, po čem toužila. Zkuste si představit takový svět. Není v něm nespokojenost, nejistota, lítost. Svět Shōko je v každé chvíli a na každém místě dokonale naplněný, průzračný a harmonický. Zahleďme se společně do kaligrafií, jež vytváří Shōko, která v takovémto světě žije,“ píše maminka Shōko, paní Yasuko Kanazawa v úvodním textu výpravného katalogu k české výstavě.

Výstavu pořádá Česko-japonská společnost ve spolupráci s o.p.s. Plzeň 2015 za podpory nadací Japan Foundation a Nomura Foundation, čestnou záštitu nad ní převzalo Velvyslanectví Japonska v ČR.

Robin Šóen Heřman

http://www.k-shoko.org/en/index.html

http://www.shoko.cz/

Shoko 3Shoko KanazawaKarolinum wvernisaz 2 wvernisaz 1 wvernisaz 4 wvernisaz 3 w