Přednáška v Karlíně

Oddíl Aikido Karlín oslavuje letos 20 let od svého založení. Při této příležitosti bylo během listopadu zorganizováno několik zajímavých akcí. Jednou z nich byla společná přednáška pana Vladimíra Hotovce a Tomáše Suka o japonském meči.

predn 1w 

Uskutečnila se 3. 11. 2017 a začala úvodem o japonském meči, na který navázalo poutavé vyprávění pana Hotovce o jeho osobité cestě Budo. Zúčastnilo se jí asi 25 členů oddílu Aikido Karlín.

Suk 1w

Úvod do problematiky japonského meče zahrnoval základní informace o jeho historii, technologii výroby a významu meče v japonské kultuře. Představena byla různorodost japonských mečů a důraz položen na jeho ochranu v současnosti. Pan Hotovec hovořil o své celoživotní cestě, při které se mu podařilo po České republice šířit bojová umění Iaido a Kendo. Obojímu se dlouhá léta intenzivně věnuje, vychoval mnoho skvělých studentů a setkal se s mnoha japonskými mistry. Své vyprávění podával formou zajímavých příhod, které doplňoval fotografiemi.

Hotovec 2wHotovec 1w

Během přednášky a následně i po ní bylo vzneseno mnoho dotazů, jak na praktické využití meče coby zbraně, tak na historii či detaily z procesu jeho výroby. Na závěr byly účastníkům představeny originály japonských mečů a mečových záštit v několika výtvarných a dobových stylech. K vidění bylo wakizashi shobu zukuri signované „Seki Ju Kanenobu“ a wakizashi s krásnou texturou Ayasugi hada. Tyto meče doplnila katana pana Hotovce od mistra So Tsutomu, kterou dostal darem od svého učitele.

Karol 1wSuk 2w

Celé setkání se neslo v přátelském duchu. Lidé praktikující bojová umění mají obvykle k japonskému meči vztah, daný kultem samuraje. Jen málokdo se rozhodne svůj zájem rozšířit za meze sportovního zaměření či nad rámec obecných informací, nabytých z filmových dokumentů. Doufáme, že toto setkání rozšířilo povědomí o Nihonto a ukázalo na několik způsobů, kterými je možné jej studovat. Děkujeme za pozvání a těšíme se na další spolupráci.