Návštěva depozitáře Severočeského muzea v Liberci

30. ledna proběhla plánovaná návštěva depozitáře Severočeského muzea v Liberci. Návštěvu organizovala Bc. Martina Chadimová z UPM. Předmětem prohlídky byl průzkum sbírek souvisejících s japonským mečem umístěných v depozitáři Severočeského muzea.

V depozitáři se nalézá asi 15 japonských mečů a přes 50 tsub. Pan kurátor Mgr. Jan Virt nám velmi ochotně ukázal jejich sbírky, a tak bylo možné prohlédnout několik velmi pěkných mečových příslušenství. U většiny čepelí došlo naneštěstí v minulosti k chemickému odrezení (jak bývalo bohužel dříve u českých sbírek zvykem), proto nebylo možné příliš ocenit kvalitu čepelí. Ve většině případů nedošlo při odrezování k rozebrání soupravy, a tak část chemikálií zatekla i na nakago, které bylo (dle několika rozebraných kusů) také částečně odrezeno.

Velmi zajímavé bylo ceremoniální koshirae Efu tachi se zlatým kováním s rodovými znaky a lakovou úpravou nashiji.

Ovšem mečem v nejlepší technické kondici ve sbírce je jistě excelentní meč od významného pozdně edského shinshinto mečíře Kurihara Kenji Nobuhide (栗原謙司信秀) ve špičkovém příslušenství (uvedeno v interním příspěvku). Ten je uchován ve skvělém stavu a perfektním uměleckém brusu.

Děkujeme za možnost návštěvy a těšíme se na další spolupráci, která by výhledově mohla obsahovat například určení dalších předmětů (zejména popis tsub ve sbírkách).